Boeken van en voor Hoogbegaafde Kinderen en Jongeren

1. 'De Hoogbegaafdheid Survivalgids'                             Tessa Kieboom & Danielle Verheye & Luc Descamps

Ben je meestal als eerste klaar in de klas? Vind je de huistaken die je krijgt te gemakkelijk? Maak je je vaak zorgen? Voel je je vaak alleen en onbegrepen? Verwacht iedereen dat je schitterende cijfers haalt op school? Misschien werd bij jou wel vastgesteld dat je hoogbegaafd bent, maar... wat betekent het eigenlijk om hoogbegaafd te zijn? Zijn er anderen of ben je de enige? Ben je een zonderling, of zelfs een alien, of ben je eigenlijk normaal? Als al deze vragen je bezighouden, is dit boekje zeker iets voor jou.



2. 'Hoogbegaafd, nou en?' Wendy Lammers van Toorenburg

Wat is dat nu precies, hoogbegaafd zijn? Wanneer ben je dan hoogbegaafd? En moet je daar dan iets mee, met dat hoogbegaafd?
Dit boek geeft antwoorden op deze en nog veel meer vragen over hoogbegaafdheid. En vooral over hoe dat nu voor jou voelt, zeker als je de uitzondering in de klas of je omgeving bent. Want soms kan het best lastig zijn dat je hoogbegaafd bent. Soms ook leuk. In ieder geval ben je in een aantal opzichten gewoon anders dan andere, 'gemiddeld' begaafde kinderen. Dat 'anders zijn' ervaar je misschien wel elke dag.
Als ervaren adviseur en therapeut van hoogbegaafde kinderen verheldert Lammers van Toorenburg, theoretisch en praktisch, hoe hoogbegaafde kinderen de wereld om zich heen kunnen ervaren. Daarbij spreekt ze de kinderen persoonlijk aan en gebruikt hun eigen taal.
Alle tot nu toe verschenen literatuur over hoogbegaafdheid is geschreven over hen, niet voor hen. Terwijl zij er wel elk moment van hun leven mee te maken hebben.
Specifieke onderwerpen die besproken worden zijn: je 'anders' of eenzaam voelen, onderpresteren, verveling op school, pesten, aanpassen, leerstijlen. Ze laat zien hoe deze problemen kunnen ontstaan en reikt volop manieren aan om daar mee om te gaan.
Voor kinderen van 5 tot 99 jaar!

Ook met apart werkboek verkrijgbaar.




3. 'Ben jij een Cheetah?'           Marianne van Zetten

Ben jij een cheetah?

Tristan wordt met een vrachtwagen naar de dierentuin gebracht. Na een paar weken ligt hij lusteloos op de vloer van zijn hok. Hij wil bijna 

geen hap vlees meer eten.
Fred en Henk, de oppassers, vragen zich af wat Tristan voor een dier is. Als het een cheetah is, kan hij 110 km per uur rennen volgens internet.

'Maar deze rent toch niet?', vraagt Fred. Even denkt hij na. 'Eh ... Misschien is hij kapot?', oppert hij.
'Nee oen,' zegt Henk, 'we moeten hem testen ...'

Dit boek is niet zomaar een boek! Het gaat over een cheetah, maar eigenlijk gaat het over meer ... 
Het boek is bedoeld voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen als steuntje in de rug. Dit boek biedt jou als ouder / leerkracht / begeleider 

de gelegenheid om met kinderen in gesprek te gaan over de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Eventueel samen met het boek '7 Uitdagingen' 

kun je de belangrijkste interventie doen die mogelijk is met je kind: erover praten.

Dit boek biedt de mogelijkheid om op luchtige wijze belangrijke thema's aan te snijden. Samen op weg om oplossingen te vinden!




4. 'Zeno en co'                           Inne van den Bossche

Zeno is hoogbegaafd, maar hij vindt naar school gaan niet altijd zo leuk. 
Wat moet hij doen als hij bang is om iets verkeerd te doen? 
Of als de les te langzaam gaat? Of wanneer hij niets nieuws leert?
En wat als hij door zijn klasgenootjes verkeerd begrepen wordt?

Al deze dingen zijn grote of kleine monstertjes voor Zeno, en die durven hem wel eens in de weg zitten!




5. 'De Droomdenker'                     Suzanne Buis

Zeno is hoogbegaafd, maar hij vindt naar school gaan niet altijd zo leuk. 
Wat moet hij doen als hij bang is om iets verkeerd te doen? 
Of als de les te langzaam gaat? Of wanneer hij niets nieuws leert?
En wat als hij door zijn klasgenootjes verkeerd begrepen wordt?
Al deze dingen zijn grote of kleine monstertjes voor Zeno, en die durven hem wel eens in de weg zitten!




6. 'Slimme Rick' en 'Slimmer met Rick'                               Rineke Derksen

Rineke Derksen, bekend van het boek Gelukkig hoogbegaafd, schreef speciaal voor hoogbegaafde kinderen het boek Slimme Rick.
Rick verveelt zich snel op school. Zijn hersenen denken sneller, waardoor andere mensen hem niet altijd begrijpen. Andersom begrijpt hij niet altijd andere kinderen. De gevolgen voor Rick op school zijn groot: hij vindt de lessen niet zo interessant en verveelt zich, hij moet vaak nablijven omdat hij niet heeft opgelet tijdens de lessen van de juf, hij wordt gepest door zijn klasgenoten. Na gesprekken tussen zijn ouders en zijn juf komen ze samen tot een oplossing, die onder andere tot gevolg heeft dat de hele klas in actie gaat komen voor de dierenambulance.
Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met bezinningsvragen die kinderen helpen meer over zichzelf te weten te komen, bijvoorbeeld 'Hoe zou je het liefste willen leren? Ben je een denker, een doener, een onderzoeker of anders?'
Slimme Rick is het derde deel uit de WijZjes-reeks van 248media uitgeverij. Eerder zijn in deze reeks verschenen de titels Niet waar van Elsbeth de Jager en Mijn oma is een engel van Marije Onstenk.

 

Werkboek Slimmer met Rick bestaat uit een verzameling opdrachten die passen bij het kinderboek Slimme Rick. De opdrachten versterken de beleving van het verhaal. Het geheel kan worden gebruikt voor het geven van psychoeducatie aan hoogbegaafde kinderen thuis, in verrijkingsgroepen of in coaching.




6. 'Survivalgids voor Hoogbegaafde Pubers'                 Jessica Collins

Als hoogbegaafde tiener ben je anders dan anderen. Leerkrachten, klasgenoten, zelfs je ouders begrijpen je niet. Soms snap je jezelf ook niet zo goed. Dit boek staat boordevol tips om de middelbare school door te komen. Hoe ga je om met faalangst en overgevoeligheid? Wat als je niet gemotiveerd bent? Hoe weer je pestkoppen? En wat te doen als jij het beter weet dan de leraar?
Jessica Colins is orthopedagoge en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid. Zij heeft een particuliere praktijk, waar zij werkt met hoogbegaafde kinderen en jongeren. Deze gids is tot stand gekomen in samenwerking met enkelen van hen. Zij hebben het boek voorzien van hun visie en anekdotes bij de besproken onderwerpen.

 




7. 'IQ te koop'                                     Jan, Janneke & Ellen Sinot

- Uniek: de hoogbegaafde Ellen Sinot (17 jaar) schreef een deel van dit boek zelf. Ze sluit af met een hoofdstuk over het - in haar ogen - ideale schoolsysteem.
- De vader en moeder van de hoogbegaafde Ellen vertellen over haar leven van geboorte tot eind middelbareschooltijd.
- Een boek vol herkenning voor andere ouders met soortgelijke zorgen en dilemma's. Laten we een IQ-test uitvoeren of niet? Hoe regelen we voldoende uitdaging? Is een klas overslaan een oplossing?
- Ook voor leerkrachten - en voor iedereen die denkt dat hoogbegaafde kinderen er zonder hulp toch wel komen.
- Informatief en met leuke anekdotes.
- Met handige adressen voor Nederland en België en literatuurlijst. 




8. 'Ik en Hoogbegaafdheid'        Nathalie van Kordelaar

Ik en hoogbegaafdheid wil kinderen meer inzicht geven in hun hoogbegaafdheid. De meeste hoogbegaafde kinderen ervaren dat ze 'anders' zijn en willen meer leren over zichzelf, over de manier waarop hun hoogbegaafdheid tot uiting komt en hoe ze hiermee het best kunnen omgaan. Kennisvergroting in combinatie met tips en oefeningen, helpen om dit inzicht te creëren.

Door het werken en lezen in Ik en Hoogbegaafdheid ontdekt het hoogbegaafde kind de sterke kanten en minder fijne kanten bij zichzelf en de invloed van de hoogbegaafdheid op zijn functioneren. Het kind leert nadenken over middelen/materialen/werkwijzen die kunnen worden ingezet om school meer uitdagend te maken en hierover met de leerkracht en ouders te spreken.

Onderwerpen die in dit boek aan de orde komen zijn onder andere: theorie over hoogbegaafdheid, interesses, creatief denkvermogen, omgaan met anderen, je 'anders' voelen, hoogbegaafdheid op school, perfectionisme, onderpresteren en faalangst.

In het boek staan veel voorbeelden waarin hoogbegaafde kinderen zichzelf kunnen herkennen. Dit zal hen helpen zich minder ´anders´ te voelen. Daarnaast is het boek ook een goede kennismaking voor ouders, familieleden, studenten en professionals die meer willen weten over hoogbegaafdheid.




9. 'Je Fantastische Elastische Brein'                                                     JoAnn Deak

"Een fantastisch, toegankelijk prentenboek over de werking en groeikracht van het brein. Je Fantastische Elastische Brein is een perfecte introductie op de ontwikkeling van een 'growth mindset'. De illustraties, de helderheid van de feiten over het brein, de humor en de inspirerende boodschappen over hoe we direct invloed kunnen uitoefenen op de groeicapaciteit van ons brein, maken van dit boek een onmisbare bron voor thuis en op scholen. Zoals de auteur zegt: 'Iedere actie van een kind als 'breinkunstenaar', vormt onze toekomstige wereld'." Shirley Clarke, auteur van Leren zichtbaar maken met Formatieve Assessment

Bij dit boek is een downloadbaar lesplan ontwikkeld dat bestaat uit drie activiteitensets. Deze klassikale activiteiten moedigen kinderen aan om te reflecteren op hun individuele ervaringen, met name ervaringen die betrekking hebben op persoonlijk succes en gebieden van groei. De activiteiten bieden leerkrachten tevens de kans om de karaktervorming van de kinderen te ontwikkelen op het gebied van moed, redeneren en verantwoordelijkheid. 




10. 'Ken je Brein en haal eruit wat erin zit'                                         JoAnn Deak & Terrence Deak

Ken je brein! is het interessante vervolg op het populaire prentenboek Je Fantastische Elastische Brein. Het geeft tieners op een leuke manier inzicht in de werking en groeikracht van hun brein. Bij dit boek is een gratis lesplan ontwikkeld voor leraren: zie www.bazalt.nl/lesplan-brein.
Korte inhoud:
Wat weet jij van je brein? Dat je hersenen lijken op een walnoot? Dat ze sneller werken dan de snelste supercomputer? Maar hoe werken ze dan?
Je brein groeit en ontwikkelt zich. Nu jij een tiener bent, verandert er van alles in je lichaam. Ook je brein verandert. Je gaat andere dingen leuk vinden dan toen je klein was. En je begrijpt moeilijke zaken ineens beter. Sommige dingen zijn juist lastiger te snappen. Zoals heftige gevoelens als je gaat puberen. En waarom je misschien alsmaar wilt uitslapen. Het goede nieuws is dat je zélf invloed hebt op de ontwikkeling van je hersenen. Bijvoorbeeld door goed voor jezelf te zorgen, veel nieuwe dingen te leren en niet op te geven als het lastig wordt, kun je je brein sterker maken.
In dit boek lees je hoe de veranderingen in je brein ontstaan en wat jij daarmee kunt doen. Zo haal je eruit wat erin zit!




11. 'Leer als een Speer'                 Jan Willem van den Brandhof

Leven is leren. Alles wat je kunt, heb je moeten leren. Er zijn technieken waarmee je beter leert leren en die het ook leuker en sneller maken. Dit boek geeft een overzicht van deze technieken. Het is geschreven voor jonge mensen, en voor ieder ander die zijn hersens beter wil gebruiken. De technieken zijn simpel en voor iedereen toepasbaar. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je ze dagelijks in de praktijk gebruikt. Je leert: Hoe je je hersencapaciteit beter kunt benutten. Hoe je sneller, beter en leuker kunt leren. Hoe je je beter kunt concentreren. Hoe je je omgeving breinvriendelijk kunt maken. Kortom: wat je kunt doen om je resultaten te verbeteren en toch meer tijd voor jezelf over te houden.




12. 'Ik kan het!'                  Jessica van der Spek

Meer dan 20.000 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar zijn hoogbegaafd. Naast het feit dat deze kinderen allerlei kenmerken hebben als nieuwsgierigheid, snelle taalontwikkeling, goed geheugen, veel interesses en een sterk doorzettingsvermogen, zijn ze vaak ook perfectionistisch. En het is dit perfectionisme dat veelvuldig tot faalangst leidt.

Over hoogbegaafdheid is al veel geschreven, evenals over faalangst. De combinatie echter, heeft nooit veel aandacht gekregen. De oorzaak en aanpak van de faalangst ligt bij deze kinderen net even anders dan bij gemiddeld begaafde kinderen. Daarom heeft Jessica van der Spek onderzoek gedaan, onder supervisie van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit en de European Council of High Ability naar deze combinatie. Dit heeft geleid tot twee uitgaven: een voor de ouders, leerkrachten, orthopedagogen en psychologen en een voor de kinderen zelf.

In Ik kan het! - een werkboek voor de kinderen zelf - leert de lezer wat faalangst is en hoe hij of zij dit bij zichzelf kan herkennen. Tevens wordt uitgelegd waar faalangst vandaan komt en ontdekt het kind hoe het bij hem of haar ontstaan is. Vervolgens wordt aandacht besteed aan anders leren denken en ontspanning.




15. 'Ik en Faalangst'                  Nathalie van Kordelaar

Iedereen heeft sterke en minder sterke kanten. Het is belangrijk dat je van jezelf weet wat je goed kan en wat je leuk vindt om te doen. Als je weet wat je sterke kanten zijn, voel je meer zelfvertrouwen. Je denkt sneller dat je het kan en voelt je rustiger. Hierdoor ben je eerder ontspannen en lukt alles ook beter. 

De meeste kinderen op school voelen zich een beetje gespannen als ze een toets krijgen of een spreekbeurt moeten houden. Vaak zijn ze hierdoor goed geconcentreerd en kunnen ze beter presteren. Bij kinderen met faalangst is de spanning te groot. Zij kunnen bijvoorbeeld alleen maar denken dat het waarschijnlijk toch niet lukt. Zij blokkeren en kunnen niet meer laten zien wat ze kunnen. 

In dit boek leren Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan, beiden orthopedagoog, kinderen omgaan met faalangst. De oefeningen en tips die opgenomen zijn maken faalangstige kinderen rustiger en dat stelt hen in staat te laten zien wat ze wel kunnen. 




14. 'Smoeltjesschriften'                 Josina Intrabartolo

Hoe was je dag?
:) of :'( ?
Vanaf nu kun je het elke dag opschrijven in je eigen SmoeltjesSchrift!
Het SmoeltjesSchrift is een soort invul-dagboek, waarin kinderen kwijt kunnen hoe hun dag is geweest. Het is vaak heerlijk om op zo'n manier de dag van je 'af te schrijven'. 
Wat het SmoeltjesSchrift extra bijzonder maakt, zijn de korte teksten die op bijna elke dagboekpagina zijn te vinden. Ze zijn speciaal bedoeld voor kinderen (en tieners) die een steuntje in de rug kunnen gebruiken vanwege hun onzekerheid, gevoeligheid, faalangst of gepieker. Het SmoeltjesSchrift biedt hen begrip en uitleg, tips en inspiratie, op luchtige toon en verpakt in een speelse vormgeving. 
Want iedereen verdient een smile op zijn gezicht!
Voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

 

Ook een aparte editie voor kleuters en een voor het thuisfront verkrijgbaar.




15. 'Hartstikke Hoogbegaafd'   Loes van der List en Floor Raeijmakers

Hartstikke Hoogbegaafd! is een positief boek, waarin moeder en dochter hun (wetenschappelijke) kennis en ervaringen delen met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De teksten zijn toegankelijk geschreven van ouder tot ouder en van kind tot kind en doorspekt met herkenbare voorbeelden. Dit boek daagt daarom uit om samen de belangrijkste thema's rond hoogbegaafdheid te verkennen.

Wat we graag willen bereiken? Dat ouders 'hoogbegaafde' opvoeders worden, met gelukkige kinderen die het beste uit hun bijzondere talenten halen.

Want: hartstikke hoogbegaafd is hartstikke leuk!




16. 'Hoogbegaafd Leven'   Marianne van Gelder

Hoogbegaafde kinderen en volwassenen denken, leren en werken anders. Ze beschikken over uitzonderlijke eigenschappen en talenten. De maatschappij is ingesteld op de 'gemiddelde mens' en dat kan lastig zijn als jij niet gemiddeld bent. Om als hoogbegaafde je draai te vinden zijn dan soms aanpassingen nodig. Maar vooral begrip en inzicht, ook van de omgeving. Dit boek beschrijft helder de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafden van alle leeftijden vertellen hun eigen, unieke verhaal. Daarnaast komen de laatste wetenschappelijke inzichten aan bod en worden tips gegeven voor de dagelijkse praktijk: thuis, op school en op het werk. Voor hoogbegaafden zelf, voor familie, vrienden, leraren, hulpverleners en werkgevers van hoogbegaafden een waardevol boek.




17. 'Wonderkinderen'          Thea Beckman

Pas 10 jaar zijn Tom en Wijntje als ze naar de brugklas gaan. 'Wonderkinderen' worden ze genoemd. Ze leren ook zo gemakkelijk. Altijd hebben ze alles samen gedaan, maar nu kan dat niet meer. Wijntje gaat naar het gymnasium, maar Tom moet naar de l.t.s. Zijn ouders vinden al dat leren maar poespas. Het is veel belangrijker dat je een goed vak kent, dan kom je overal aan de slag. Tom wil ook naar het gymnasium, en daarna naar de universiteit. Samen met Wijntje verzint hij van alles om zijn ouders over te halen, maar het helpt allemaal niets. Wanhopig waagt Tom zich aan een levensgevaarlijke onderneming. Als het nu nog niet lukt zijn ouders te overtuigen...




18. 'Hoogbegaafde Pubers'         Janneke Breedijk & Noks Nauta

Een sterk rechtvaardigheidsgevoel, hoge eisen stellen aan jezelf, niet weten hoe je moet studeren, twijfelen over een vervolgstudie, je anders voelen dan anderen ...

In dit boek komen hoogbegaafde jongeren aan het woord. Ze vertellen over hun leven thuis en op school, hun ervaringen met of juist zonder vrienden, hun idealen en dromen. In elf hoofdstukken willen de auteurs hoogbegaafde jongeren (in de tienerleeftijd) en hun ouders bereiken met ervaringen en informatie. Deze verhalen kunnen daarnaast ook voor leraren, psychologen en artsen van grote waarde zijn, waardoor zij in hun werk deze jongeren (eerder) herkennen en beter met hen kunnen omgaan.

De auteurs, Janneke Breedijk, leerkracht en Specialist in Gifted Education, en Noks Nauta, bedrijfsarts, psycholoog en deskundig op het gebied van hoogbegaafde volwassenen, verzamelden gegevens op basis van interviews en vulden de verkregen informatie aan met professionele en persoonlijke ervaringen. Ze hopen dat jongeren door het lezen over de verschillende personages meer inzicht in zichzelf zullen krijgen en op basis daarvan de weg vinden naar een succesvol en gelukkig leven als hoogbegaafde volwassene.

Hoogbegaafde pubers, onderweg naar hun toekomst is een wegwijzer op het pad dat iedere jongere zelf moet vinden.




19. 'Opstandig Hoogbegaafd'    Abel Abelson

In deze intieme getuigenis over een leven op zoek naar liefde neemt Abel Abelson je mee naar zijn universum: dat van een hoog sensitieve hoogbegaafde. 
In een directe stijl zonder franjes of omwegen vertelt Abel zijn leven: hoe het was, hoe het is, hoe het kan zijn. Over zijn ouders van wie echt begrip te veel gevraagd is. Over hiërarchische hellen en spirituele zelfmoordpogingen die, gelukkig, mislukken. Over met lede ogen aanzien hoe een wereld die in brand staat, geblust wordt met petroleum. Over liefdesrelaties die, hoe hij ook probeert, gedoemd zijn te mislukken. Maar ook: over die ene relatie die, wat hij ook doet, alleen maar kan lukken. Ze bestaat.
Dit boek is een ontmoeting. Geen zoveelste recept voor zelfrealisatie, geen twintig truken uit de hoge hoed om met hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid ''om te gaan''. Herinneringen, ideeën, avonturen, flash backs en flash forwards tussen kindertijd en heden, realiteit en fictie wisselen elkaar af en vormen samen een pakkend relaas. Over al wat mis kan gaan voor een hoog sensitieve hoogbegaafde, maar ook: over het licht aan het eind van de tunnel. Over liefde die echt liefde is. En over leven dat echt leven is.




20. 'IQ 140'                                    Dirk Bracke & Remco van Campenhout

Een IQ van 140? Klinkt heerlijk, zal je denken, maar niet iedereen denkt er zo over.

Lauren is hoogbegaafd en zit twee jaar voor op de middelbare school. Ze voelt zich een buitenbeentje in de klasgroep. Evelien is de enige met wie ze graag optrekt en aan wie ze alles kan vertellen.
Op het schoolbal leert ze de hoogbegaafde Jonathan kennen, op wie ze meteen verliefd wordt. Ook Jonathan is niet populair in zijn klas en hij zou liever een lager IQ en meer vrienden hebben. 

Een pijnlijke gebeurtenis op het galabal verstoort hun prille romance. 




21. 'Feedback is Fantastisch'     Julia Cook

Max weet gewoon niet wat hij moet zeggen ...
als zijn vriend Freek hem vertelt wat een goede kauwgombellenblazer hij is. En alle woorden zwemmen rond in zijn hoofd wanneer Liam hem tijdens voetbal een tip geeft over schieten op de goal. En wat moet hij met Nina? Hij kan bijna niet geloven dat ze zijn T-shirt leuk vindt. 
Net zoals veel kinderen van zijn leeftijd, weet Max nog niet goed hoe hij kan omgaan met kritiek en complimenten. In dit boek leert Max hoe je kunt reageren op positieve feedback en hoe je negatieve feedback kunt gebruiken om te groeien. Hij ontdekt dat feedback eigenlijk best fantastisch is!




22. 'Slaapklets serie'       Michal Janssen

Slaapklets! is een dag- en nachtboek waarmee je voor het slapen gaan op een leuke manier even terugkijkt op de dag. Lekker slapen is belangrijk. Voor kinderen is het prettig om de dag rustig af te bouwen met een vast ritueel. Ook voor volwassenen is het goed om de dag te verwerken voor het slapen gaan. Op iedere pagina maak je korte notities over de dag. Wat was leuk, wat was stom? Was het een sportieve dag? Heb je zin in morgen? Onderaan iedere pagina staat een verrassende opdracht. Van ademhalingstips en ontspanningsoefeningen tot grappige vragen. Slaapklets! laat je kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen.

Het boek Slaapklets! Voor Kleuters is een variant op het succesvolle Slaapklets!, speciaal voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Iedere linkerpagina bevat dezelfde dagboekplaatjes: kies een of meer situaties en laat je kind vertellen. 'Heb je vandaag gedanst? Buiten gespeeld of een werkje gedaan? Werd je daar blij van, of misschien verdrietig of boos?' De rechterpagina is steeds anders: een kort spelletje, een of twee kletsvragen en een rustige afsluiter, zoals minimassages.




23. 'Relax Kids serie'             Marneta Viegas

Meditaties voor kinderen vanaf 5 jaar
Relax Kids is het unieke format waarmee Marneta Viegas meditatie en visualisatie toegankelijk maakt voor kinderen en hun ouders.

Dit fraai geïllustreerde boek laat kinderen zien hoe ze op een relaxte en grappige manier lichaam en geest kunnen ontspannen. Marneta Viegas heeft bekende sprookjes en kinderversjes omgezet in eenvoudige visualisaties. Kinderen kunnen zo in contact komen met de bron van positieve en zuivere gevoelens in henzelf. De 'meditaties' zijn vooral gericht op vrede, liefde en geluk en stimuleren de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. Je kunt ze samen met je kind lezen voor het slapengaan en ze brengen het kind op een natuurlijke manier in contact met meditatie en ontspanning. Aan het eind van iedere meditatie vind je een affirmatie, waardoor je kind de innerlijke vrede die het zojuist gevonden heeft, kan vasthouden.

 




24. 'Stilzitten als een Kikker'     Eline Snel

'Stilzitten als een kikker' van Eline Snel staat boordevol mindfulnessoefeningen en verhaaltjes. Honderdduizenden kinderen hebben er al baat bij gehad: ze komen erdoor tot rust en leren hun piekergedachten te beheersen. 
Net als volwassenen hebben kinderen het vaak te druk. Ze kunnen niet slapen, piekeren, zijn snel afgeleid en onrustig. De aanknop doet het, maar waar zit de pauzeknop? Om die pauzeknop te helpen vinden schreef mindfulnesstrainer Eline Snel 'Stilzitten als een kikker; Mindfulness voor kinderen (5-12 jaar) en hun ouders'. 

 




25. 'Bibbers in je Benen'     Elselien van Tol

Mier maakt zich zorgen. Wat is er met vlieg aan de hand? Haar poten trillen. Ze kan er bijna niet meer op staan. Hoe zou dat toch komen? Kever weet raad: het zijn gewoon de bibbers! Dat heb je soms als je bang bent. Daar heeft kever een oplossing voor.

Bibbers in je benen is een aansprekend prentenboek gericht op een emotie die alle jonge kinderen kennen: angst. Het boek bevat voorlees- en speelsuggesties rond dit thema. Op deze manier kunt u de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 7 jaar op een speelse en doelgerichte manier stimuleren. 

 




26. 'Brok in je Keel'         Elselien van Tol

Mier maakt zich zorgen. Er zit iets in de keel van rups, maar hij weet niet wat. Heeft hij zich gestoten? Of heeft hij iets ingeslikt? Kever weet raad: rups heeft een brok in zijn keel! Dat heb je soms als je verdrietig bent of iets zó mooi vindt dat je er bijna van moet huilen, maar net niet helemaal. Kever weet precies wat daaraan te doen.

Brok in je keel is een aansprekend prentenboek gericht op een emotie die alle jonge kinderen kennen: verdriet. Het boek bevat voorlees- en speelsuggesties rond dit thema. Op deze manier kunt u de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 7 jaar op een speelse en doelgerichte manier stimuleren.

 




27. 'Matilda'                           Roald Dahl

Bestseller Matilda is een fantastisch kinderboek van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Matilda werd succesvol verfilmd door en met Danny DeVito.

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck.

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg.

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

 




28. 'Vechten tegen Verveling'   Frouke Vermeulen

Frouke is 31, hoogopgeleid en aan de slag in haar eerste job in de privésector als ze instort. De diagnose: een bore-out, na een maandenlang gevecht tegen intense verveling. Door het zware taboe dat rustte op verveling op het werk hield ze al die tijd de schijn hoog voor haar collega's, vrienden en familie. Maar op haar werk telde ze elke minuut van de dag af en haar vrije tijd bracht ze vaak apathisch door op een stoel. Tot haar lichaam voor haar besliste. 
In Vechten tegen verveling vertelt Frouke openhartig over de jaren voor de instorting en de maanden van ziekteverlof die erop volgen. Ze deelt de immense schaamte, de frustratie vanwege het taboe en de invloed van verveling op haar lichaam en manier van denken. Op basis van wetenschappelijke literatuur en haar eigen ervaring licht ze de (potentiële) oorzaken, het verloop en de symptomen van een bore-out toe. Ze vertelt ook over haar herstel en de hulp die ze moest zoeken. Frouke hoopt met dit boek mensen in gelijkaardige situaties de herkenning en erkenning te bieden waar ze zelf zolang naar heeft gezocht en die absoluut noodzakelijk zijn in het herstelproces.
Frouke Vermeulen (1981) studeerde biologie en behaalde een doctoraat in de wetenschappen. Na haar bore-out maakte ze een grondige carrièreswitch, en als coach helpt ze nu mensen die kampen met een bore-out, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.

 




29. 'Beken(d) Talent'                      Danielle Krekels

Vanaf ongeveer 14 jaar

Was jij een lezertje, zoals Jan Leyers? Of was je gek op dieren, zoals Inge Vervotte? Speelde je graag poppenkast en deed je niets liever dan verhaaltjes vertellen, zoals Goedele Liekens? Of zong je de hele dag voor de spiegel, zoals Jo Lemaire? Je favoriete speelgoed en de dingen die je als kind het liefste deed, zeggen alles over je natuurlijke voorkeuren en de talenten die je hebt. Deze natuurlijke voorkeur is de basis van de KernTalenten-methode, die de grond van je karakter, je talent en je drijfveren blootlegt. Als je in je dagelijkse leven je KernTalenten kunt uitspelen, zit je in een natuurlijke stroom, een flow waarin je je goed voelt omdat alles is zoals het moet zijn. De KernTalentenmethode helpt je je natuurlijke voorkeuren terug te vinden en aan te scherpen. Het ontdekken van jouw favoriete kinderactiviteiten en hoe je die kennis kunt omzetten in het maken van de juiste keuzes, is een verrassende en bijzonder leuke manier om niet alleen de geknipte studie of job, maar ook meer rust en geluk te vinden.

 




© Tekst Copyright HOE Hoogbegaafdheid Ondersteuning en Educatie