Boeken over Hoogbegaafdheid voor Volwassenen en/of Ouders

Hieronder vindt u - op geheel willekeurige volgorde - een overzicht van de must-have boeken volgens HOE voor ouders en volwassenen op het gebied van hoogbegaafdheid, maar ook onderwerpen gerelateerd aan hoogbegaafdheid. Kijk ook eens bij de andere lijsten voor meer inspiratie.

Als u op de afbeelding klikt wordt u doorverwezen naar bol.com. Daar kunt u verdere informatie vinden, zoals specificaties en een prijsindicatie.

1. 'De Domste Thuis'          Linda van der Klooster

Linda van der Klooster vond ouders van hoogbegaafde kinderen altijd uitslovers. Toen bleek haar eigen kind hoogbegaafd te zijn. Heron werd op 8-jarige leeftijd door een psycholoog onderzocht omdat hij zich thuis en op school misdroeg. Hij werd getest op diverse gedragsstoornissen. De uitslag was: hoogbegaafd en verder niets. Zelfs niet een klein stoornisje. Nadat Heron overstapte naar een speciale school voor hoogbegaafde kinderen ging het beter met hem.
In haar columns vertelt Linda openhartig en eerlijk over de opvoeding van hoogbegaafde kinderen en rekent ze af met de vooroordelen die er heersen over hoogbegaafdheid, ook bij haarzelf. Herkenbaar voor (groot)ouders van hoogbegaafde kinderen en interessant voor leerkrachten en anderen die beroepshalve te maken hebben met hoogbegaafde leerlingen.



2. 'Hoogbegaafd, als je kind geen Einstein is'                   Tessa Kieboom

Hét basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie Vijf jaar na de publicatie van Hoogbegaafd brengt expert Tessa Kieboom een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. 




3. 'Talentvaardig voor ouders' Yvonne Buijsen-Duran

Dit tweede boek in de reeks Talent-Vaardig is speciaal voor ouders en verzorgers van (hoog) begaafde kinderen geschreven. Het biedt een praktische manier om je kind te helpen als het vastloopt door faalangst, motivatieproblemen, chaotisch gedrag, onderpresteren op school of door een grote stressgevoeligheid. Boordevol tips en met een duidelijk stappenplan kun je je hoogbegaafde kind nu ook in de thuissituatie verder helpen. Dit boek is anders dan andere boeken over hoogbegaafdheid door de uitgebreid beschreven stappen en bijbehorende invulbare formulieren. Hiermee vermijdt je algemeenheden en kijk je specifiek naar je eigen kind en zijn situatie.




4. 'De begeleiding van hoogbegaafde kinderen' James T Webb

Ouders die ontdekken dat hun kind hoogbegaafd is, zijn niet altijd blij en trots. Ze voelen zich soms voor een zware taak gesteld. Dit boek biedt talloze suggesties om hoogbegaafde kinderen te helpen om een goed zelfbeeld te ontwikkelen. Professionals als leerkrachten, leerlingbegeleiders en pedagogen kunnen ook bijdragen aan een gezond zelfrespect en voldoende zelfvertrouwen van hoogbegaafde kinderen. Ze krijgen door dit boek meer inzicht in het gevoelsleven en de gedachtenwereld van hoogbegaafde kinderen. De begeleiding van hoogbegaafde kinderen is het meest complete boek over het opvoeden van hoogbegaafde kinderen. Het zet de lezer aan tot nadenken en vermijdt de valkuil van ogenschijnlijk eenvoudige oplossingen die hooguit voor korte tijd werken.




5. 'Hoogbegaafde kinderen opvoeden'                                  Carl D'Hondt

Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich vanaf de vroege kleuterjaren niet in hun sas. Het sterke contrast tussen hun heel snelle cognitieve ontwikkeling en de andere ontwikkelingsaspecten, is vaak een bron van irritatie en onzekerheid.
Op zulke momenten hebben deze kinderen iemand nodig die hen begrijpt en vooral iemand die om hen geeft. Het spreekt voor zich dat ouders, maar ook leerkrachten, in deze jaren een cruciale rol spelen. Het is precies in deze vroege jaren dat bepaalde gedragspatronen zich inslijpen tot blijvende gewoontes. Daarom is het zo belangrijk dat volwassenen vroeg starten met een specifieke begeleiding voor deze kinderen en dit het liefst vòòr de leeftijd van 4 à 5 jaar. Dit boek wil de lezer wegwijs maken in deze bijzondere behoeften aan begeleiding. Het bevat honderden tips over wat best wel te doen en wat liever niet te doen bij het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren.




6. 'Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk'                            Tania Gevaert

Hoe kunnen ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen hun kind het beste begeleiden in zijn ontwikkelingsvoorsprong? In haar praktijk Samen Slimmer Groeien werkt de auteur met een team dat gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid en onderpresteren.
Het boek vertrekt van haar eigen hoogbegaafd opvoeden, dat gekoppeld is aan recent wetenschappelijk onderzoek. Elk van haar drie kinderen heeft ze in zijn eigenheid laten opgroeien. Alle kinderen zijn immers uniek. In hun hoogbegaafd zijn hebben zij elk hun uitdagingen gekend (en nog): niet alleen de hoogbegaafdheid op zich, maar ook leer- en ontwikkelingsproblemen tot gewoonweg niet begrepen worden. Vandaag zijn ze succesvolle volwassenen met hun eigen verhaal.




7. 'Mijn hoogbegaafde kind en ik'                                          Suzanne Buis

Wat is er toch mis met die kinderen? Ze zijn huilerig, nukkig, boos - soms ronduit agressief. In andere gevallen zijn ze juist lui, teruggetrokken of gedragen ze zich afhankelijk. Ouders zitten vaak met de handen in het haar en weten zich geen raad. Totdat ze het eindelijk ontdekken: mijn kind is hoogbegaafd.
En dan?
Dan gaat de zoektocht verder, met vallen en opstaan.

Voor dit boek interviewde schrijfster Suzanne Buis, zelf hoogbegaafd, tien ouders van meer- en hoogbegaafde kinderen. Hoe hebben zij het ontdekt en wat hebben zij na de diagnose ondernomen?
De interviews zijn aangevuld met tips van 42 deskundigen.




8. 'Hoogbegaafde Volwassenen'                                    Noks Nauta & Rianne van de Ven

Hoogbegaafdheid is geen garantie op succes en veel hoogbegaafde volwassenen voelen zich vaak al hun hele leven 'anders'. Je vermoedt wel dat je bijzondere gaven hebt, maar toch kun je worstelen met jezelf en met je omgeving. Je ervaart onbegrip op je werk, raakt regelmatig in confl ict of hebt moeite met relaties. Als je er op volwassen leeftijd achter komt dat je hoogbegaafd bent, dan vallen veel puzzelstukjes op hun plaats en gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je beseft dat er meer mensen zoals jij zijn.
De zes auteurs zetten recente wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid op een rij en voegden daar waardevolle praktijkervaringen aan toe. Zo bundelden de redacteurs al deze deskundigheid in dit buitengewone boek.




9. 'Ongeleide projectielen'          Noks Nauta & Sieuweke Ronner

Je bent slim en je wilt wat met je leven. Waarom lukt dit niet?
Waarom snappen mensen je niet en erger jij je zo aan je collega's?

Leven en werken met hoge intelligentie is niet altijd even eenvoudig. Niet voor hoogbegaafden zelf, maar ook niet voor hun omgeving. Hoogbegaafden in hun kracht zijn originele, creatieve, vitale, gedreven en constructieve medewerkers. Zij zijn van grote waarde in hun werk en in de samenleving.
Maar niet alle hoogbegaafden slagen erin deze talenten zichtbaar te maken. Ze raken uit balans en komen terecht in hun valkuilen. Een in aanleg krachtige persoonlijkheid zonder duidelijke koers, roept in zijn of haar omgeving het beeld op van een ongeleid projectiel. Niet aan te sturen, niet mee samen te werken, niet mee te communiceren, een betweter, asociaal, ongrijpbaar. Bij collega's en leidinggevenden (en ook bij partners en vrienden) roept dit gedrag niet alleen veel irritatie op, maar ook angst en onzekerheid. Talenten worden niet meer gezien en zo is de cirkel rond. Hoogbegaafden zelf raken hierdoor hun levensrichting kwijt en verpieteren.

Dit boek geeft elf voorbeelden van hoogbegaafde volwassenen die hun eigen weg zoeken nadat zij uit de koers zijn geraakt. Vaak was er een prikkel vanuit hun omgeving nodig om die zoektocht te starten.




10. 'Hoogbegaafd. Dat zie je zo!'                                              Maud Kooijman-van Thiel

Over hoogbegaafdheid bij kinderen is de afgelopen decennia veel gezegd en geschreven. De betreffende generatie kinderen wordt echter langzaamaan ouder en doet inmiddels als hoogbegaafde
(jong)volwassenen ervaringen op in de 'Grote Wereld'. Bovendien hebben veel van hun ouders in het
kielzog van hun slimme kroost hoogbegaafdheid bij zichzelf geconstateerd. De tijd lijkt dan ook rijp dat volwassen hoogbegaafden hun eigen stem laten horen, als tegenhanger van en aanvulling op de
stem van wetenschappers en professionals die zich met hoogbegaafde kinderen bezighouden.
In dit boek wordt het 'Delphi-model Hoogbegaafdheid' gepresenteerd. 




11. 'Meer dan intelligent'            Tessa Kieboom

Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen.In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.




12. 'Een andere kijk op hoogbegaafdheid'              Esther de Boer & Nathalie van Kordelaar & Mariken Althuizen

Wat is hoogbegaafdheid? Er is geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid, en 'dé hoogbegaafde' bestaat niet. Bij hoogbegaafdheid denken we in eerste instantie aan moeilijke concepten kunnen begrijpen en aan snel kunnen denken. Maar bij hoogbegaafdheid hoort ook overspoeld raken door prikkels. En je noodgedwongen aanpassen omdat het lijkt alsof je echte ik niet past binnen de sociale normen. Dat hebben de auteurs allen zelf ervaren en vanuit deze ervaringen beschrijven zij - en bepleiten zij - een andere kijk op hoogbegaafdheid. Vanuit dit kader worden een aantal belangwekkende thema's besproken: intelligentie, gedrag, prikkelverwerking, onderwijs, een andere kijk op onderzoek en tests. Ook komt de stand van zaken vanuit de wetenschap aan bod en noteren zij een staalkaart aan ervaringen van jongere en oudere hoogbegaafden. Aan het slot van elk hoofdstuk geven de auteurs uitgebreide tips en adviezen aan ouders, leerkrachten en kinderen om beter om te leren gaan met hoogbegaafdheid. Het gaat bij hoogbegaafdheid niet om prestaties. Het gaat er zelfs niet om dat je het beste uit hoogbegaafden haalt. De auteurs willen duidelijk maken dat hoogbegaafdheid gaat om je 'zijn' dat zich ontwikkelt in de loop van je leven. En met de opgedane inzichten uit dit boek kun je je 'zijn' sturen in de richting die jij wilt.




13. 'Een andere kijk op onderpresteren'                          Esther de Boer & Nathalie van Kordelaar & Mariken Althuizen

Onderpresteren betekent in de huidige maatschappij met de huidige definitie feitelijk niet anders dan dat je NIET doet wat andere mensen vinden dat je zou moeten doen, omdat je dat zou moeten kunnen. De term onderpresteren kom je vaak tegen als het gaat om hoogbegaafde leerlingen. Onderpresteren is niet voorbehouden aan hoogbegaafden. Ook niet-hoogbegaafden kunnen onderpresteren. De kans op onderpresteren neemt echter toe naarmate iemands intelligentie toeneemt.
Als presteren gekoppeld wordt aan ieders individuele ontwikkeling, en succes gedefinieerd wordt ten opzichte van door jezelf gestelde doelen, dan bestaat onderpresteren niet.

De auteurs willen met dit boek een bijdrage leveren aan een cultuuromslag in ons onderwijs en onze opvoeding. Vanuit vertrouwen, contact en ruimte en met een optimistische kijk gaan ze het probleem van het onderpresteren te lijf.

Misschien is nu de tijd aangebroken om succes anders te gaan bekijken. Op basis van wetenschappelijke inzichten, eigen en andermans ervaringen tonen de auteurs wat er nodig is om kinderen, jongeren en volwassenen in hun kracht en in hun waarde te laten. Pas dan kunnen zij zelf bewust kiezen wat voor hun 'prestatie' en 'succes' inhoudt. Pas dan kunnen zij zelf kiezen of zij wensen te presteren. Pas dan kunnen zij presteren.




14. 'Hartstikke Hoogbegaafd'  Loes van der List & Floor Raeijmakers

Hartstikke Hoogbegaafd! is een positief boek, waarin moeder en dochter hun (wetenschappelijke) kennis en ervaringen delen met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De teksten zijn toegankelijk geschreven van ouder tot ouder en van kind tot kind en doorspekt met herkenbare voorbeelden. Dit boek daagt daarom uit om samen de belangrijkste thema's rond hoogbegaafdheid te verkennen.

Wat we graag willen bereiken? Dat ouders 'hoogbegaafde' opvoeders worden, met gelukkige kinderen die het beste uit hun bijzondere talenten halen.

Want: hartstikke hoogbegaafd is hartstikke leuk!




15. 'Hoogbegaafde kinderen met stoornissen'                      Ben Daeter

Hoogbegaafde kinderen kunnen ook stoornissen hebben. Het is voor leerkrachten en ouders van groot belang dat zij hiervan op de hoogte zijn. Maar al te vaak verbloemt de hoogbegaafdheid een stoornis, met als gevolg dat er niet voldoende aandacht aan wordt besteed.




16. 'Hoogbegaafdheid bij kinderen'                                Franz Mönks en Irene Ypenburg

Hoe weet je of een kind hoogbegaafd is? Kun je hoogbegaafdheid op jonge leeftijd ontdekken? Hoe ga je als ouder of leerkracht met een hoogbegaafd kind om? Op deze en andere vragen geeft Hoogbegaafdheid bij kinderen antwoord. Dit boek geeft uitleg en praktische tips bij het opvoeden en stimuleren van hoogbegaafde kinderen op de basisschool en middelbare school. Het is een volledig herziene bewerking van Hoogbegaafde kinderen thuis en op school, dat inmiddels in twaalf talen (en landen) is verschenen. Belangrijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en pedagogiek zijn erin opgenomen. 




17. 'Ik ben een kind,gelukkig en gevoelig hoogbegaafd'          Rineke Derksen

Dit boek is een samenvoeging van de boeken Gelukkig hoogbegaafd en Gevoelig hoogbegaafd, aangevuld met een hoofdstuk over hoogbegaafde meisjes.Gelukkig hoogbegaafdIn het boek Gelukkig hoogbegaafd, geeft de auteur handen en voeten aan de begeleiding van hoogbegaafde kinderen. De wijze waarop zij dat doet is gebaseerd op haar ervaring dat hoogbegaafde kinderen pas gaan leren en ontwikkelen, als ze gelukkig zijn. Daarvoor is een kennis en begrip van de levensbehoefte van hoogbegaafde kinderennodig. Om haar visie te verduidelijken, gebruikt de auteur veel praktijkvoorbeelden en geeft ze tips die zowel thuis, op school als op de kinderopvang toepasbaar zijn. Dit boek is een handreiking aan iedereen die geïnteresseerd is in hoogbegaafde kinderen. Bovenal is het een ode aan de kinderen die de auteur de afgelopen jaren heeft mogen zien opbloeien in haar plusgroepen.Gevoelig hoogbegaafdVaak ontstaan de vragen, twijfels en worstelingen van hoogbegaafde kinderen niet alleen vanuit een hoog IQ. Ze komen ook vanuit hun gevoeligheid, vanuit een verhoogd bewustzijn. Hoogbegaafde kinderen nemen meer waar. Alle intense ervaringen die hoogbegaafde kinderen en volwassenen iedere dag weer opdoen, hebben een plek nodig, moeten verwerkt worden. Hiervoor zijn vertrouwen en zelfrefl ectie nodig. Wanneer hoogbegaafde kinderen en volwassenen zichzelf beter leren begrijpen, krijgen ze meer grip op hun leven en kunnen ze een gelukkiger leven gaan leiden. Door middel van de praktijkverhalen in Gevoelig hoogbegaafd geeft de auteur meer inzicht in hoe volwassenen een betere begeleiding kunnen geven aan gevoelig hoogbegaafde kinderen. Om deze verhalen te ondersteunen, is gebruikgemaakt van de kennis van onderzoekers op het gebied van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit.




18. 'Je kunt het!'                Jessica van der Spek

Meer dan 20.000 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar zijn hoogbegaafd. Naast het feit dat deze kinderen allerlei kenmerken hebben als nieuwsgierigheid, snelle taalontwikkeling, goed geheugen, veel interesses en een sterk doorzettingsvermogen, zijn ze vaak ook perfectionistisch. En het is dit perfectionisme dat veelvuldig tot faalangst leidt.

Over hoogbegaafdheid is al veel geschreven, evenals over faalangst. De combinatie echter, heeft nooit veel aandacht gekregen. De oorzaak en aanpak van de faalangst ligt bij deze kinderen net even anders dan bij gemiddeld begaafde kinderen. Daarom heeft Jessica van der Spek onderzoek gedaan, onder supervisie van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit en de European Council of High Ability naar deze combinatie. Dit heeft geleid tot twee uitgaven: een voor de ouders, leerkrachten, orthopedagogen en psychologen en een voor de kinderen zelf.

In Je kunt het! - een duidelijk, compact en positief boek - wordt een theoretisch kader geschetst voor de volwassenen rond het kind: wat is hoogbegaafdheid, wat is faalangst, hoe ontstaat faalangst bij hoogbegaafde kinderen en wat kun je thuis en op school doen om te helpen?




19. 'De Kanguru Reeks'                Diversen Scrivo Media

De kanguru-reeks bestaat uit acht handzame gidsen met ieder 80 praktische opvoedtips. De gidsen hebben bijzondere opvoedsituaties als thema, waaronder hooggevoeligheid, autisme en rouw. De boekjes zijn een ideaal en laagdrempelig hulpmiddel in de opvoeding en worden inmiddels omarmd door ouders, therapeuten en scholen. 

De serie bestaat uit:

De gids over hooggevoelige kids
De gids over hoogbegaafde kids
De gids over beelddenkende kids
De gids over autisme bij kids
De gids over rouwende kids
De gids over scheiding en kids
De gids over een nieuw gezin met kids
Als jongeren rouwen

 

Ook apart verkrijgbaar.




20. 'Vechten tegen Verveling'   Frouke Vermeulen

Frouke is 31, hoogopgeleid en aan de slag in haar eerste job in de privésector als ze instort. De diagnose: een bore-out, na een maandenlang gevecht tegen intense verveling. Door het zware taboe dat rustte op verveling op het werk hield ze al die tijd de schijn hoog voor haar collega's, vrienden en familie. Maar op haar werk telde ze elke minuut van de dag af en haar vrije tijd bracht ze vaak apathisch door op een stoel. Tot haar lichaam voor haar besliste. 
In Vechten tegen verveling vertelt Frouke openhartig over de jaren voor de instorting en de maanden van ziekteverlof die erop volgen. Ze deelt de immense schaamte, de frustratie vanwege het taboe en de invloed van verveling op haar lichaam en manier van denken. Op basis van wetenschappelijke literatuur en haar eigen ervaring licht ze de (potentiële) oorzaken, het verloop en de symptomen van een bore-out toe. Ze vertelt ook over haar herstel en de hulp die ze moest zoeken. Frouke hoopt met dit boek mensen in gelijkaardige situaties de herkenning en erkenning te bieden waar ze zelf zolang naar heeft gezocht en die absoluut noodzakelijk zijn in het herstelproces.
Frouke Vermeulen (1981) studeerde biologie en behaalde een doctoraat in de wetenschappen. Na haar bore-out maakte ze een grondige carrièreswitch, en als coach helpt ze nu mensen die kampen met een bore-out, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid

 




21. 'Beken(d) Talent'      Danielle Krekels

Was jij een lezertje, zoals Jan Leyers? Of was je gek op dieren, zoals Inge Vervotte? Speelde je graag poppenkast en deed je niets liever dan verhaaltjes vertellen, zoals Goedele Liekens? Of zong je de hele dag voor de spiegel, zoals Jo Lemaire? Je favoriete speelgoed en de dingen die je als kind het liefste deed, zeggen alles over je natuurlijke voorkeuren en de talenten die je hebt. Deze natuurlijke voorkeur is de basis van de KernTalenten-methode, die de grond van je karakter, je talent en je drijfveren blootlegt. Als je in je dagelijkse leven je KernTalenten kunt uitspelen, zit je in een natuurlijke stroom, een flow waarin je je goed voelt omdat alles is zoals het moet zijn. De KernTalentenmethode helpt je je natuurlijke voorkeuren terug te vinden en aan te scherpen. Het ontdekken van jouw favoriete kinderactiviteiten en hoe je die kennis kunt omzetten in het maken van de juiste keuzes, is een verrassende en bijzonder leuke manier om niet alleen de geknipte studie of job, maar ook meer rust en geluk te vinden.

 




22. 'Wonderkind'                Diversen Scrivo Media

Met Wonderkind heeft Jessica Duchen een indringende roman geschreven over het effect dat een hoogbegaafd kind heeft op het gezin, en het effect van hen op haar.

 




23. 'Hagar, een Hoogbegaafd Meisje'                                              Ina Barreveld

Sommige kinderen ontwikkelen zich sneller dan hun leeftijdgenoten. Omdat deze (hoog)begaafde kinderen een voorsprong hebben, denkt men vaak dat zij geen bijzondere zorg nodig hebben en zichzelf wel kunnen redden. Niets is minder waar. Hagar is zo'n kind. In dit boek doet haar moeder nauwgezet verslag van Hagars problemen, die pas begonnen toen ze naar school ging. Ina Barreveld beschrijft de ervaringen van haar hoogbegaafde dochter met het basisonderwijs, die uiteindelijk leidden tot het besluit Hagar op tienjarige leeftijd naar het gymnasium te laten gaan. Het is een precies en persoonlijk verslag geworden, geschreven vanuit de betrokkenheid van een moeder en daardoor zeer geschikt voor iedere ouder van een hoogbegaafd kind.

 




24. 'Gewoon ik, Hoogbegaafd'   Stephanie Oskarsson-Colaris

Stephanie Oskarsson-Colaris heeft sinds 2003 de praktijk 'Zorgeloos Gezond' waarbij zij mensen begeleidt. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de problematiek rondom hoogbegaafdheid. 
Ieder mens is uniek en mooi en heeft het recht om gezien en gehoord te worden. En ondersteund te worden indien nodig. 
Dit boek biedt een kijkje in de binnenwereld van hoogbegaafde kinderen/ jongeren. Het is een persoonlijke zoektocht naar het begrijpen van de wereld beschreven vanuit verschillende oogpunten binnen een familie. 
De familieleden blijken hoog te scoren op intelligentie testen. Dit maakt dat hun ontwikkeling niet zonder problemen verloopt. Zeker op school verloopt niet alles vlekkeloos.
Geschreven ter herkenning, maar ook om mensen een hart onder de riem te steken.

 




25. 'Jij kan beter'                  Tessa Kieboom

Het nieuwe boek van dé autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Veel kinderen zijn behoorlijk intelligent, misschien zelfs heel intelligent of eventueel hoogbegaafd. Maar lang niet altijd komt 'wat er in zit, er ook uit', tot grote frustratie van ouders, leraren en deze kinderen zelf. Kinderen en jongeren die in de loop der jaren zijn gaan onderpresteren, dragen een groot, onzichtbaar verdriet met zich mee en kampen voortdurend met negatieve opmerkingen ('Jij kan beter!'), negatieve commentaren en uiteindelijk ook een heel slecht zelfbeeld. En dat terwijl iedereen weet
dat ze zo verstandig zijn! Hoe dat kan en hoe je je kind op een nieuw spoor zet en het stap voor stap weer zelf zijn verantwoordelijkheid laat opnemen voor zijn schoolresultaten, lees je in dit boek.

 




26. 'Ik ben Hoogbegaafd'             Emma W. Brouwer

Hoogbegaafd zijn maar niet weten dat je hoogbegaafd bent, kan voor heel veel problemen zorgen. Dat ondervond Emma W. Brouwer. Ze wist haar leven lang al dat ze anders was, maar ze wist niet waarom. Ze wist wel dat het aan haar lag. Alles wat fout ging, lag aan haar. Dat was haar bijgebracht door haar omgeving, die zij kenmerkend de 'Afkeurende Anderen' noemt; volwassen mensen die haar vanaf haar geboorte hebben geminacht, afgekeurd, afgekraakt en bestempeld als anders, raar, en vreemd.

Hoewel haar ouders haar altijd beschermd en gesteund hebben, konden zij niet voorkomen dat ze opgroeide met het idee dat ze niet goed genoeg was, dat er eigenlijk helemaal niets van haar klopte.

Het is pas als ze volwassen is, dat ze ontdekt dat er een woord is om haar te beschrijven, namelijk 'hoogbegaafd' en dat alles waar ze eerst om werd afgekeurd, bespot en geminacht, allemaal kenmerken zijn van hoogbegaafdheid. Vanaf dat moment komt ze in opstand tegen de Afkeurende Anderen en dit boek is daar het bewijs van. Het kleine meisje dat ooit op haar achtste jaar in haar dagboek schreef 'Ik begrijp wel dat anderen mij niet mogen want ik heb een fout karakter en dat is mijn eigen schuld' kan eindelijk trots zijn op wie ze is. Dit boek is dan ook zowel een uitleg over hoogbegaafdheid en wat dat met je leven kan doen, als een aanklacht tegen al diegenen die niets begrijpen van hoogbegaafdheid en daar ook geen moeite voor willen doen.

 




27. 'Slim Maar... Pubers Editie'   Peg Dawson & Richard Guare & Colin Guare

‘Echt niet!’ ‘Geen idee …’ ‘Dat ben ik vergeten …’ ‘Doe het zelf!’ ‘Wat zei je?’ ‘Daar ben ik te laat voor …’ ‘Geen zin …’

Het valt niet altijd mee om pubers op te laten groeien tot zelfbewuste , verantwoordelijke volwassenen … En al helemaal niet als ze last hebben van zwakke executieve functies. Executieve functies zijn het fundamentele vermogen om te kunnen focussen, te organiseren en impulsen of emoties onder controle te houden. Goed ontwikkelde executieve functies maken het mogelijk om rationele beslissingen te nemen. Zwakke executieve functies daarentegen leiden tot problemen met doelgericht gedrag en liggen ten grondslag aan ADHD, autisme, leerstoornissen en niet aangeboren hersenletsel.

Slim maar … Pubereditie van Richard Guare, Peg Dawson en Colin Guare is de opvolger van de bestseller Slim maar … uit 2009. 

In deze Pubereditie van Slim maar … laten Guare en Dawson zien wat ouders en professionals kunnen doen om oudere kinderen en adolescenten te helpen bij het versterken van hun executieve functies. Aan de hand van bewezen effectieve strategieën en met behulp van talloze activiteiten, voorbeelden, werkbladen en oefeningen kunnen professionals en ouders direct aan de slag om voor elke puber specifieke actieplannen op te stellen.

 




28. 'Opstandig Hoogbegaafd'    Abel Abelson

In deze intieme getuigenis over een leven op zoek naar liefde neemt Abel Abelson je mee naar zijn universum: dat van een hoog sensitieve hoogbegaafde. 
In een directe stijl zonder franjes of omwegen vertelt Abel zijn leven: hoe het was, hoe het is, hoe het kan zijn. Over zijn ouders van wie echt begrip te veel gevraagd is. Over hiërarchische hellen en spirituele zelfmoordpogingen die, gelukkig, mislukken. Over met lede ogen aanzien hoe een wereld die in brand staat, geblust wordt met petroleum. Over liefdesrelaties die, hoe hij ook probeert, gedoemd zijn te mislukken. Maar ook: over die ene relatie die, wat hij ook doet, alleen maar kan lukken. Ze bestaat.
Dit boek is een ontmoeting. Geen zoveelste recept voor zelfrealisatie, geen twintig truken uit de hoge hoed om met hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid ''om te gaan''. Herinneringen, ideeën, avonturen, flash backs en flash forwards tussen kindertijd en heden, realiteit en fictie wisselen elkaar af en vormen samen een pakkend relaas. Over al wat mis kan gaan voor een hoog sensitieve hoogbegaafde, maar ook: over het licht aan het eind van de tunnel. Over liefde die echt liefde is. En over leven dat echt leven is.

 




29. 'Mijn Hoogbegaafde Puber'                                 Suzanne Buis

In dit inspiratieboek voor ouders van hoogbegaafde pubers staat vol persoonlijke verhalen van pubers, ouders, leerkrachten en onderzoekers die het eens over wat nodig is om deze pubers te begeleiden.

Je hoogbegaafde puber begeleiden: hoe doe je dat?
In dit boek vol persoonlijke verhalen zijn pubers, ouders, leerkrachten en onderzoekers het eens over wat daarvoor nodig is: loslaten en goed contact houden.
Tegenstrijdig?
Hoogbegaafde jongeren nemen veel zaken waar. Er is zo veel onlogisch, zo slecht geregeld in de wereld, er is zo veel onrecht en ellende, wie gaat er nu eens iets oplossen?! Daarbij komen grote denkprocessen op gang, waarbij soms alle energie uit het lichaam verdwijnt. Dit kan leiden tot ongemotiveerd gedrag, althans in de ogen van ouders en leerkrachten. In ernstige gevallen kunnen er zelfs depressies of hevige ruzies ontstaan.
Dit boek geeft antwoord op vragen als:
– Waarom doet mijn hoogbegaafde puber zo sloom/brutaal/chaotisch?
– Hoe weet ik wat er omgaat in mijn hoogbegaafde puber?
– Waarom hebben sommige hoogbegaafden juist een prima puberteit?
– Hoe bereiken wij samen een leefbare puberteit?
Lees inspirerende, openhartige verhalen over twijfels en oplossingen, doe ideeën op en beleef vol vertrouwen deze bijzondere fase in het leven van jouw hoogbegaafde puber.

 




30. 'Zet je EF-Bril op'         Sanne Feryn

Zet je EF-bril op heb ik in één keer uitgelezen. Het boek is heel mooi en speels vormgegeven, ziet er overzichtelijk uit en bevat afwisselend interessante weetjes en praktische informatie. Het boek leest fijn en moeilijke termen worden in duidelijke taal uitgelegd. Dit is het meest verhelderende boek over executieve functies dat ik tot nu toe gelezen heb. Na het lezen ervan heb ik ook meteen zin om aan de slag te gaan. Ik heb zoveel informatie en tips gekregen waar ik wat mee kan dat ik klaar ben om aan de slag te gaan met het versterken van de executieve functies in de kleutergroep!

 




31. 'NLP voor Ouders'         Marianne Langemeijer

Waarom lijkt opvoeden op het ene moment vanzelf te gaan en is het op een ander moment zo moeilijk? Waarom valt jouw goedbedoelde opmerking helemaal verkeerd bij je kind? Hoe spreek je je kind aan op zijn gedrag, zonder het kind zelf af te wijzen? Veel van de moeilijkheden die we bij het opvoeden ondervinden, hangen samen met communicatie. De inhoud van je boodschap kan goed zijn, maar als je die niet op de juiste manier overbrengt, zal je kind er niet op de gewenste manier op reageren. De vorm die je gebruikt om je boodschap duidelijk te maken, moet passend zijn. In dit boek vind je handvatten voor een betere, passende communicatie met je kind. De beschreven technieken vinden hun oorsprong in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), een methode die al volop wordt toegepast in allerlei sectoren van de maatschappij. NLP is ook prima in te zetten in het gezin, zo zul je ervaren. Je krijgt handvatten en informatie aangereikt waardoor je met waardevrije en respectvolle communicatie vorm kunt geven aan je eigen wensen, waarden en normen in je gezin. Met als gevolg dat het wederzijds begrip groeit. En dat opvoeden weer wat meer vanzelf gaat.

 




32. 'Het Pluk de Dagboek'   Josina Intrabartolo & Sonja Kamp

Niet elke dag is mooi, maar er zit iets moois in elke dag. In dit dagboek kun je alle gelukkige - maar ook minder fijne - momenten van de dag een plekje geven. Geniet van de fraaie collages, laat je inspireren door de quotes en maak morgen weer net een beetje mooier.
Pluk de dag!

 




33. 'Uitzonderlijk Talent'    Frans Corten

Als uitzonderlijk talent -al dan niet hoogbegaafd- vind je misschien niet vanzelf je weg in leven en werk. Je kan een grote kloof ervaren tussen wat je nodig hebt en wat je aantreft. Dit rijk geïllustreerde boek helpt je om je eigen weg te creëren. Door je niet aan te passen, maar wel af te stemmen. Het boek eindigt met portretten van ‘vreemde vogels’ en een uitvinder die je zijn voorgegaan op deze weg.