Wat is een KernTalentenanalyse en wat houdt het precies in?

Een KernTalentenanalyse brengt je karakter (persoonlijkheid of ‘zijn’), én je talenten (potentieel of ‘zullen kunnen mits opleiding en/of oefening’), én je motivatie (waar je zin in hebt of ‘willen, zomaar uit jezelf’) in kaart op een heel gedetailleerd en genuanceerd niveau.

 

Niet als een 'type' of geperst in een hokje.

 

Wel een heel precies en compleet zicht op wie je BENT én KUNT WORDEN én WILT. Ook wat jou drijft, wat je waarden zijn en wat je energie geeft of kost, wordt glashelder.

 

Indien je analyse wil, kun je contact opnemen. We bespreken dan samen wat je wensen zijn en maken afspraken over het tijdspad en het bijbehorende tarief. Een analyse is mogelijk vanaf de puberteit, maar dit is afhankelijk van het individu. Samen kunnen we kijken of een analyse in jouw persoonlijke situatie al mogelijk is. We spreken dan af of je liever een volledige 'KernTalentenanalyse' wil, mét een uitgebreid persoonlijk verslag, of liever een 'KernTalentenontdekking', met of zonder het (uitgebreide) verslag.

 

Je ontvangt vervolgens een mail van ons met de vraag de online KernTalentenvragenlijst in te vullen. Hij is plezierig en duurt ca. 20-25 minuten. Deze neemt je mee terug naar je kindertijd.

 

Vervolgens kom je langs voor de analyse. De antwoorden worden met je besproken en je krijgt te horen wat jouw KernTalenten zijn en hoe ze allemaal op elkaar inspelen. Zodat je - eindelijk? - precies weet wie je bent, wat je zou kunnen en wat je zou willen.

 

Indien je dat wenst, wordt het afgesproken verslag per mail bij je bezorgd en kan er nog een nieuwe afspraak gemaakt worden om te bespreken welke verdere stappen mogelijk zijn en hoe wij als HOE daarbij kunnen helpen.

 

Wist je dat je heel je leven lang beroep kan doen op dit verslag? En dat je er NU al meteen positieve keuzes mee kan maken waar je over 25 jaar nog gelukkig mee bent!

Waar kan een KernTalentenanalyse inzicht in bieden?

Scholen en scholieren

 

Studiekeuze

 

Je staat op een kruispunt in je leven. Je beseft dat de gekozen studierichting voor een (flink) stuk mee bepaalt waar je terechtkomt. 

Je hebt al dikwijls gezien hoe vrienden of familieleden een foute keuze maakten en na enkele maanden in zak en as zaten. Daardoor waren ze een heleboel geld, tijd en energie kwijt, en soms zelfs een flink stuk van hun zelfvertrouwen, helaas.

Dat wil jij niet. Een keertje mislukken kan weliswaar niet zo veel kwaad in het licht van een mensenleven - je leert er tenslotte ook veel van bij als je wat slim bent - maar toch wil je een foute studiekeuze liever vermijden. Terecht.

 

Je wil dus een juiste studierichting kiezen, liefst van al een die op je lijf is geschreven. Waar jij vol goesting en met talent aan begint, passend bij je karakter. Die je met succes afmaakt zodat je er positief op verder kan bouwen. Zodat je later een fijne job krijgt met interessante inhoud, een spannende carrière, boeiende collega’s en .. waarmee je natuurlijk ook een lekkere belegde boterham verdient.

 

Je weet wellicht dat een KernTalentenanalyse je in je waarde en in je kracht zet, en dat de resultaten ervan je goesting geven jezelf op de rails te zetten.

 Je weet wellicht ook dat een KernTalentenanalyse perfect zicht geeft op wat je energie geeft én zal geven, maar ook wat je energie kost én zal kosten. En wat je ogen nu en later doet blinken - of juist niet.

Maar hoe match je deze zelfkennis met de studies die er allemaal bestaan? En weet je zeker dat die studie ook zal leiden naar die beroepen en banen die bij je zullen passen in de loop van je hopelijk lange leven?

 

Ik kan je helpen je om tussen de bomen het bos te zien.

 

Na je analyse krijg je een speciaal hiervoor ontwikkelde opdracht mee, die je helpt om uit die enorme boomgaard van mogelijkheden dié paar ideale stukken fruit te pikken die echt bij jou kunnen passen. Zodat je uiteindelijk en met volle kennis van zaken die kiest die het beste bij je past en … die voor je toekomst duurzaam positief blijkt.

 

 

"Het is gemakkelijker sterke kinderen te maken dan gebroken volwassenen te repareren."
Frederick Douglass

 

Voor scholen

Ook voor scholen kan een KernTalentenanalyse of -ontdekking een waardevolle aanvulling zijn voor de begeleiding van zowel medewerkers als leerlingen. Het helpt bij het verkrijgen van inzicht in de (de)motivatie van uw leerling en bij het kiezen van een juiste profiel met het oog op een passende vervolg studie. 

 

Vooral bij leerlingen die 'schoolmoe' (bore-out) zijn of er tegenaan zitten, biedt het de houvast om de leerling weer gemotiveerd te krijgen, doordat ze hun sterke KernTalenten in beeld hebben en met die kennis kunnen inzien dat ze veel te bieden hebben. Het geeft houvast om weer energie op te bouwen en hun schoolcarrière weer op te pakken. Uiteraard met passende begeleiding. Kijk ook eens bij KernTalenten en Reïntegratie in verband met het reïntegreren van thuiszittende scholieren.

Nb. Een KernTalentenanalyse is géén IQ-test en het IQ zal dan ook niet mee worden genomen in de KernTalentenanalyse of -ontdekking (tenzij de kandidaat deze zelf deelt en graag meegenomen ziet worden). Uiteraard loopt potentie wél als een rode draad door het geheel.

 

In april 2019 verscheen het artikel 'KernTalenten in het onderwijs' in het vakblad SchoolManagement van uitgeverij Sdu. Collega-analist Willemijn Simpson weet daarin op een fantastische manier te verwoorden welke toepassingsmogelijkheden een KernTalentenanalyse kan hebben op scholen (voor leerlingen, medewerkers en de school als geheel). Via onderstaande link komt u op haar site uit en kunt u het artikel downloaden:

 

‘KernTalenten in het onderwijs’ 

  

 

Op de werkvloer

 

Bij het maken van de juiste keuze voor uw loopbaan

 

Minstens 45 jaar van uw leven breng je werkend door: 220 werkdagen per jaar, 164 uren per maand en 8u per dag of ... 79.200 uren van uw leven. Dat moét gewoon positief zijn!

 

Uw werk moet 'leef'-baar zijn omdat het zo'n gigantisch stuk van uw leven is. Wist u dat u minstens 70-75% - en liefst zelfs 85% of meer - van uw sterke KernTalenten kwijt moet kunnen in uw werk? Zodat uw werk u energie geeft, u waardig en zinvol doet voelen en u simpelweg ook blij maakt.

 

Is dat nu niet het geval, of juist wel en wilt ju dat zo houden voor de toekomst?

 

Dan is het hoog tijd voor een professionele, individuele loopbaanbegeleiding. Die start natuurlijk met een gedegen KernTalentenanalyse om helemaal te weten wie u bent: de aard van het beestje, uw natuurlijke motivatie en al uw potentieel talent, zelfs nog verborgen. Het diepte-interview toont daarbij uw huidige competenties.

 

We weten dan niet alleen waar het schoentje wringt of kan gaan wringen, maar ook waar uw hart sneller van slaat. 

 

U wilt toch niet behoren bij het legertje mensen dat de dagen tot zijn pensioen aftelt om dan pas te léven? Of dat tegen een nieuwe werkdag opkijkt omdat er een verse portie onenigheid met baas of collega’s aan komt? Of dat zich doodergert aan de bedrijfsmentaliteit omdat ze haaks staat op uw normen en waarden, hoe prachtig het tegengestelde ook verwoord is in de officiële visie, missie en waarden? Nee toch? Inderdaad, daarvoor is het leven veel te kort en te kostbaar.

 

Uw persoonlijke en professionele Analist brengt uw persoonlijkheid, waardevolle talenten en drijfveren in kaart en ... niet te versmaden: het verslag ervan kunt u levenslang raadplegen bij belangrijke keuzes of op kruispunten in uw leven, zelfs privé. Deze gedetailleerde én complete zelfkennis helpt u om - ook op professioneel vlak - helemaal te worden wie u in aanleg kunt zijn.

 

Als uw Analist zal ik samen met u een speciaal ontworpen instrument gebruiken om u te leren kiezen uit zeeën van mogelijkheden. Zodat u met kennis van zaken beslist of het nu al tijd is om uit te kijken naar een nieuwe omgeving of niet.

 

Wie weet is een nieuwe rol met een nieuw takenpakket in dezelfde organisatie wel mogelijk en voldoende om u (weer) professioneel springlevend te voelen? Welke dat kan zijn, bespreken we samen, evenals hoe u dat dan het beste aanpakt. 

 

U bijstaan zodat u uw loopbaan in handen kunt nemen om duurzaam én positief aan de slag te gaan of te blijven, is ons altijd neutraal uitgangspunt. Of dat bij uw huidige werkgever is of niet bespreken we samen.

 

Uw professionele toekomst gekaderd in uw eigen situatie staat centraal, zodat u ook in uw ‘werkend leven’ voluit mag én kan 'leven'!

 

 

Bij het in kaart brengen van het talent binnen uw bedrijf

 

De KernTalentenanalyse geeft u als bedrijf een precies zicht op alles wat uw medewerkers in petto hebben, ook wat nog maar latent sluimert. U kunt hen dan die banen en rollen aanbieden die hen als persoon doen groeien, die hun competenties uitbreiden en hun verantwoordelijkheid doen toenemen op basis van wat zij allemaal in huis hebben. Een KernTalentenanalyse wordt ook vaak als assessment-tool ingezet.

 

Karakter, talenten en motivatie zijn elementen die stevig verankerd zitten. Al verandert een mens zijn hele leven, sommige dingen blijven enorm stabiel. Wist u dat 80% van uw talenten bij je geboorte al vastliggen? Prof. Dr. Dick Swaab, hoofd hersenonderzoek in het AMC in Amsterdam heeft dit aangetoond.

 

Mensen aanwerven en duurzaam tewerkstellen betekent ook: verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn. Vermijden van situaties waar ze ziek van worden, of beter nog: zorgen dat ze werken op taken waar ze blij van worden. Dat is een krachtige en vooral preventieve (!) aanpak tegen allerlei gezondheidsproblemen, stress en burn- & bore-out.

 

U weet nu dat een KernTalentenanalyse mensen in hun waarde en kracht zet en dat het ze goesting geeft zichzelf (weer) op de juiste rails te zetten.

 

U weet nu ook dat een KernTalentenanalyse perfect zicht geeft op wat mensen nu energie geeft en in de toekomst zal geven, en wat hen energie kost en zal kosten. En op wat hun ogen nu en later doet blinken, of juist niet.

 

Ervaren analisten bekend met deze materie vertalen de gevraagde (kern)competenties naar KernTalenten en omgekeerd. Wist u dat u, als HR professional, zorgcoördinator of coach nu ook een opleiding kunt volgen voor KernTalententolk, om de uitslag van een KernTalentenanalyse goed te kunnen vertalen naar de praktijk?

 

U kunt een baan herdefiniëren, er stukjes afsnijden en taken herverdelen, of aan job crafting doen. Maar dat alles kunt u heus niet met de persoonlijkheid van een medewerker!

 

Het is daarom verstandig dat u en uw medewerker die complete en gedetailleerde puzzel van uw medewerker goed leert kennen. Zodat u hem of haar kunt inzetten waar hij of zij groeit en bloeit, waar hij/zij wíl groeien en bloeien. Dat is in zijn/haar voordeel en in dat van uw organisatie.

 

Vergeet nooit dat u van een appel geen peer kan maken, hoeveel cursussen en coaching sessies je er ook tegenaan gooit - maar dat wist u al, natuurlijk.

 

Wist u ook al dat coaching op sterke KernTalenten erg snel rendeert? En wist u dat opleidingen beklijven als ze geënt zijn op sterke KernTalenten? Dan beseft u meteen hoe enorm veel geld u kunt besparen door de juiste mensen naar de juiste cursussen te sturen en ook … hoe u concreet bijdraagt aan gelukkige en (mentaal) gezonde medewerkers. 

 

 

PS: Dat daarbij (ziekte)verzuim afneemt, uw personeelsverloop vermindert, er betere loopbaanontwikkeling is onder medewerkers, de algehele sfeer verbetert, er veel minder burn- en bore-outs toeslaan en de productiviteit verhoogt, zijn dan meer dan alleen plezierige neveneffecten

 

Ja, ik wil graag een analyse

Heeft u na dit alles te hebben gelezen interesse in het laten afnemen van een KernTalentenanalyse? Neem dan vrijblijvend contact op, om een intake te plannen. Dat kan op locatie of telefonisch. We kunnen dan alle mogelijkheden bespreken.

Voor meer informatie kunt u ook op de site van Jacqueline terecht, 'Achter de Spiegel'.

Je kunt een mail sturen of bellen:

06-41592245© Tekst Copyright  CoreTalents, Achter de Spiegel & HOE Hoogbegaafdheid Ondersteuning en Educatie