Signalering en dan?

 

Hoogbegaafdheid signaleren is soms al moeilijk genoeg, maar daarna begint vaak nog de speurtocht naar de juiste begeleider en/of de juiste school. 

Kinderen ontwikkelen zich in sprongetjes, er is op jonge leeftijd dan ook vaak lastig een vinger op te leggen of het kind een groeisprong maakt, of dat er meer aan de hand is. Er wordt tot 6 jaar dan ook vaak gesproken over een 'Ontwikkelingsvoorsprong', hoewel er ook experts zijn die zeggen dat een kind hoogbegaafd is of niet. Oftewel dat een ontwikkelingsvoorsprong niet bestaat. 

Gelukkig zijn er voor deze jonge groep ook al signaleringsinstrumenten ontwikkeld.

We hebben geprobeerd een duidelijk overzicht voor u te creëren, door enkele mogelijkheden voor signalering onder de aandacht te brengen, maar ook door reeds beschikbare sociale kaarten bij elkaar te zetten. 

 


'Flowers are Red' van Harry Chapin kwam uit 1978 en was wekenlang een nummer 1 hit in Ierland. Hij schreef het nummer toen een van zijn medewerkers vertelde over een briefje van de leerkracht welke bij het rapport van haar zoon was meegeleverd:

'Your son is marching to the beat of a different drummer, but don't worry we will soon have him joining the parade by the end of term.'

Het liedje geeft goed aan wat er al jaren mis is in het hedendaagse onderwijs. 


© Tekst Copyright HOE Hoogbegaafdheid Ondersteuning en Educatie