Succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren

 Carl D’hondt & Hilde Van Rossen; 2019; uitgeverij Garant; ISBN: 9789044135930

 

Toen ik dit boek in handen kreeg en de achterkant las waarop staat dat ze praktische tips zouden geven, was ik heel enthousiast. Praktische tips kan iedereen wel gebruiken. Dus ik begon gemotiveerd het boek te lezen, maar na een aantal pagina’s verloor ik mijn interesse. Ik heb er denk ik wel een jaar over gedaan om dit boek uit te lezen. De praktische tips waren voor mij niet zo praktisch. Het boek is naar mijn idee zakelijk geschreven. Wat misschien werkt voor de professionals, maar voor mij als moeder die dagelijks met uitdagende situaties geconfronteerd wordt, werkt het zakelijke niet. Ik miste het begrip, het gevoel, het weten wat het inhoudt.

Dat gezegd hebbende, moet ik ook toegeven dat het niet alleen negatief was. Er was ook veel herkenning. Vooral de struggle die hoogbegaafde kinderen hebben om de balans te vinden tussen twee tegenstrijdige kenmerken, hebben mij meer duidelijkheid gegeven over waar mijn kinderen mee worstelen. Door het te herkennen, kan ik ze daarin ook beter begeleiden.

Al met al is het zeker een goed boek om je in te lezen in de wereld van hoogbegaafde kinderen en waar je hierbij rekening moet houden. Met name voor de professionals.

 

Burdy van Loo

Onderwijs aan zeer makkelijk lerenden of hoogbegaafden; Een overzicht van de wetenschappelijke kennis.

 

de Heer, Willy; februari 2019; uitgeverij Eburon; ISBN: 9789463012355

Willy de Heer heeft in 2017 haar proefschrift geschreven Gelijkheid troef. Dit proefschrift heb ik ook

geprobeerd te lezen, maar het is een dik boek. Dit maakte het voor mij lastig om er doorheen te komen.

Willy de Heer had aangegeven dat ze bezig was met een publieksvriendelijke versie van haar proefschrift. Lees hier verder...

Uitzonderlijk Talent, Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels

Corten, Frans; 2019; Werk en waarde / BigBusinessPublishers;

ISBN: 9789491757846; Illustraties: Marije van der Sande & Gérard Schiphorst

 

Zoals altijd bekijk ik het boek: voor, achter, kaften, colofon, inhoudsopgave. Illustraties en motto vallen meteen op. Lees hier verder...